Horko kolem zdravotnictví

KDU-ČSL jako jediná politická strana v Praze 10 připravuje pro občany pravidelné veřejné debaty o aktuálních tématech. V první polovině roku i nyní jde především o zdravotnictví, a tak 19. června 2008 usedl do horkého křesla v Divadle Miriam poslanec Ing. Jiří Carbol, místopředseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny a předseda zdravotnické odborné komise KDU-ČSL. Besedovat s ním v pozdním letním večeru přišlo několik desítek lidí.

Poslanec Carbol je členem koaliční pracovní skupiny pro reformu zdravotnictví. Seznámil tedy všechny s aktuální situací v přípravě zdravotnických zákonů, s kritickým stanoviskem poslanců KDU-ČSL k reformě ministra Julínka i s úspěchy, jichž lidovci zatím dosáhli.

Poté odpovídal na otázky, které šly dost často „na tělo“. Vyjádřil se k regulačním poplatkům, kapitačním platbám i doplatkům na léky. Zdůraznil, že poslanci KDU-ČSL vystupují aktivně proti přechodu fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven do soukromých rukou. Poslankyně Michaela Šojdrová se významně zasadila za zrušení poplatků u novorozenců.

Vzrušená atmosféra celé diskusi spíše prospěla, než uškodila. Další dvě besedy na aktuální téma připravujeme na podzim.

Jarmila Veselá