Zuzana Roithová

Je nám „Brusel“ daleko či blízko? Čím konkrétně se zabývá nejznámější česká europoslankyně? Čemu pomohla, a čemu naopak zabránila? Jak souvisí evropské problémy s Čínou s dennodenními problémy našich maminek?

Představujeme

Paní poslankyně, čím se ve Štrasburku v Evropském parlamentu vlastně zabýváte?

Na evropské úrovni se přijímají rozhodnutí, která ovlivňují náš každodenní život i chování okolního světa. Pracuji ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Zabývám se tedy starostmi těch, kdo vyrábějí, i těch, kdo nakupují. Obě skupiny potřebují určitou podporu a mezi oběma by měl být pokud možno soulad.

Buďte prosím konkrétnější.

Třeba maminky by mohla zajímat dostupnost zdravé dětské obuvi nebo označování potravin a přídatných látek do nich. V dnešním světě je třeba mít co nejkvalitnější informace o všem, co je důležité. Další věcí je narovnání podmínek při podnikání a obchodování. Moderní společnosti se sobě stále více podobají, ale často se na hony liší v podmínkách, které u nich panují. Zmíním například zavedení volného trhu s poštovními službami, odstraňování bariér uvnitř EU (např. velké dotace na jednom místě, žádná podpora jinde). Pokud jste na cestě v zahraničí, můžete ocenit, že už neplatíte tak vysoké částky za roaming.

Zajímá se Evropa o svět kolem? Stále více slyšíme o Číně. A jinde jako by se zase vracely „staré levicové časy“...

Čína je mnohostranný problém a zároveň země s obrovským potenciálem. Bohužel nás zaměstnává její „nekalá soutěž“: čínští výrobci přicházejí na naše trhy s neskutečně nízkými cenami. V mnoha oblastech se setkáváme s krádežemi duševního vlastnictví. Křesťanské demokraty trápí také nedodržování lidských práv (na Kubě, v Číně) a pohrdání demokracií (v Barmě nebo v Chávezově Venezuele). Chudobu v tzv. třetím světě nepovažujeme jenom za lokální problém a snažíme se pro tyto země hledat co nejúčinnější způsoby podpory.

Byla jste lékařka a manažerka. Co tato Vaše „stará láska“?

Zdravotnictví se hodně proměňuje. Stále častěji řešíme citlivé otázky bioetiky. Prakticky se snažíme bránit padělání léčiv a chceme vylepšovat systémy zdravotního pojištění. V tomto směru jsem tedy nic neopustila. Ke svým kořenům se pořád vracím.

Ve stručnosti...

MUDr. Zuzana Roithová MBA (* 1953), v letech 1990–1997 ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, v roce 1998 ministryně zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Na podzim 1998 zvolena do Senátu Parlamentu ČR za Prahu 10. Od roku 2004 poslankyně Evropského parlamentu za KDU-ČSL (ve frakci Evropské lidové strany a Evropských demokratů).

Další informace: