Občanská společnost

Zrušení odboru životního prostředí! Mikulášský dárek? Anebo čertovo kopýtko radnice Prahy 10?

Radnice městské části Praha 10 se domnívá, že svým občanům dala na Mikuláše dárek. Skrývá se v něm ale podle všeho čertovo kopýtko. Do jednoho „superodboru“ totiž slučuje tři oblasti, které jsou ve většině měst České republiky rozděleny: životní prostředí, dopravu a územní rozvoj.

ZUŠky – zapomenuté rodinné stříbro

Základní umělecké školy lze označit za zapomenuté rodinné stříbro naší vzdělávací soustavy. Český systém uměleckého vzdělávání a jeho propracovaná metodika nemá v Evropě obdoby. Při omezeném množství mzdových fondů ale může být umělecké vzdělání nabídnuto jen malému procentu dětí a mládeže.

Neplýtvat ochotou

K akci „Společně měníme Prahu 10“

Obyvatelé Prahy 10 si v dubnu letošního roku mohli všimnout plakátů, dotazníků a sběrných boxů doprovázejících akci Společně měníme Prahu 10. Pokud měli chuť, vyplnili dotazník, a kdo chtěl, přišel i na společenský podvečer v Kulturním domě Barikádníků (5. června 2008), kde se celá akce vyhodnocovala. Příjemným zážitkem byla dobře připravená organizace večera. Výsledky dotazování podala agentura AGORA CE v první půli večera. V druhé půli mohli účastníci v menších skupinách diskutovat: obecně o veřejných prostorách i o konkrétních lokalitách (stanice metra Skalka, Kubánské nám., ul. Kodaňská aj.). Celého večera se účastnilo asi 130 občanů a 30 zastupitelů.

Dali si přednost aneb Politická jízda zastupitelů ODS

„Vedoucí úloha“ jedné strany

Ve volbách do zastupitelstva městské části Praha 10 v říjnu 2006 získalo významnější počet hlasů – přes 20 000 – celkem pět stran: ODS, ČSSD, SZ, KSČM a Koalice pro Prahu 10 (KDU-ČSL s Evropskými demokraty). Do zastupitelstva se ale dostaly jen první čtyři. Jak to? Od podzimu 2006 v Praze 10 nestačí, aby strana nebo politické uskupení dosáhly ve volbách 5, 6, ba dokonce ani 7,5 procenta. Proč? Převahou ODS a za tichého přihlížení ostatních byl – podle všech náznaků účelově – ve stodvacetitisícovém obvodu snížen počet zastupitelů na 36. Při 4 volebních obvodech v Praze 10 to znamená, že jeden zastupitel potřebuje ke zvolení nejméně 8%, což je téměř dvojnásobek hranice ke vstupu do Poslanecké sněmovny. Přepočítávací metody dané volebním zákonem pak výsledek ještě "upravují".