Zrušení odboru životního prostředí! Mikulášský dárek? Anebo čertovo kopýtko radnice Prahy 10?

Radnice městské části Praha 10 se domnívá, že svým občanům dala na Mikuláše dárek. Skrývá se v něm ale podle všeho čertovo kopýtko. Do jednoho „superodboru“ totiž slučuje tři oblasti, které jsou ve většině měst České republiky rozděleny: životní prostředí, dopravu a územní rozvoj.

Plusem mají být podle staronového starosty Richtera úspory, efektivita či zjednodušení řízení. „To je ale jen průhledná slovní clona. Pod ní se skrývá naprosté znicotnění případných negativních – či jiný postup doporučujících – posudků ze strany odborníků na životní prostředí,“ říká Pavel Mareš, předseda lidovců v Praze 10.

Jednotlivé odbory na radnicích v pražských městských částech mají na starosti podobné kompetence jako příslušné úřady či ministerstva na státní úrovni. Někdy spolu vycházejí kooperativním způsobem, jindy jdou do vzájemného sporu. Ten má nakonec z hlediska veřejného zájmu tu lepší, tu horší řešení.

„Je ale holý nesmysl tyto kompetence slučovat, protože u takovéhoto kočkopsa bude za kratší provaz tahat ten, za nímž nestojí mocná lobby developerů a silničářských firem. A tím je životní prostředí,“ říká geograf z Univerzity Karlovy a vršovický občan RNDr. Miloslav Müller, Ph.D. (KDU-ČSL). Tento politický tah popírá veškeré proklamace obou vládnoucích stran v Praze 10 (ODS i ČSSD), týkající se ochrany přírody v hlavním městě. „De facto to v Praze 10 znamená likvidaci samostatného odboru životního prostředí, jehož úkolem je sledovat v daném místě přirozený zájem občanů a usilovat o zdravé životní prostředí,“ zdůrazňují ve svém komuniké křesťanští demokraté. „Centrálně by se mohly podávat žádosti občanů, to by mohlo celou věc zefektivnit. Ale další proces musí být přísně oddělen,“ nabízí alternativu šéf lidovců v Praze 10 Mareš.

Pavel Mareš,
předseda OV KDU-ČSL Praha 10,