KDU-ČSL žádá o veřejné slyšení ke Key Investments

KDU-ČSL Praha 10 žádá vedení radnice Prahy 10 o veřejné slyšení k nedobytným více než 200 milionům Kč, jež městská část na návrh A. Weinerta (v období 2006-2010 místostarosta za ČSSD) a se schválením Rady městské části (absolutní většina ODS, mj. současný starosta Richter, tehdejší starosta Lipovský, radní a známý pražský podnikatel Tomáš Hrdlička, radní za SZ Roman Rogner a další) svěřila firmě Key Investments. Dosavadní snaha vedení městské části získat tyto peníze zpět zůstává jednak bezzubá, jednak skrytá před očima veřejnosti. Odpovědnost za kauzu Key Investments je představiteli ODS a ČSSD svalována na Českou národní banku a na globální finanční krizi. Toto tvrzení představitelů ODS a ČSSD stejně jako hodnocení jejich strategie jakožto "konzervativní" je ale velmi pochybné. Rada městské části "skočila na lep" společnosti, která nakupovala do svého portfolia kupř. zcela bezcenné obligace a zároveň slibovala neobvykle vysoký 6% výnos v době, kdy solidní bankovní domy poskytovaly úrok maximálně 2%. Obsahem veřejného slyšení by měla být podrobná informace o způsobu, jak rada městské části k tomuto riskantnímu záměru dospěla, pokus určit osobní odpovědnost (tři čtvrtiny současných radních seděly v radě tehdejší) a také manuál, jak se podobnému finančnímu dobrodružství vyhnout v budoucnu.