Spolupráce KDU-ČSL a zelených ve prospěch občanů Prahy 10

Tisková zpráva k elektronickému hlasovacímu zařízení a ke zveřejňování podkladů pro jednání zastupitelstva

Zastupitelé Prahy 10 na svém únorovém zasedání poprvé rozhodovali s pomocí elektronického hlasovacího zařízení, jehož pořízení si schválili v minulém roce. Pořízení prosadili zelení zastupitelé Ivana Cabrnochová a Zdeněk Vávra. Ve spolupráci s místní KDU-ČSL také prosadili změnu, podle které budou materiály pro jednání zastupitelstva zveřejňovány nejen zastupitelům, ale i veřejnosti. „Před rokem se nám po dohodě s koaličními stranami podařilo doplnit programové prohlášení rady Prahy 10 o body, které považujeme za zásadní. Vedle ochrany životního prostředí nebo dopravního zklidňování rezidenčních čtvrtí jsme požadovali zprůhlednění práce zastupitelstva – mj. možností vyhledat si konkrétní hlasování konkrétního zastupitele a porovnat jeho aktuální postoj s tím, co slíbil před volbami. Toto je nyní splněno pořízením elektronického hlasovacího zařízení. Systém byl pořízen společně s audiovizuální technikou, která umožní kvalitnější a přehlednější přenos z jednání zastupitelstva prostřednictvím odkazu na webu,“ vysvětlila Ivana Cabrnochová, zelená zastupitelka a předsedkyně společného klubu Strany zelených a Desítky pro domácí. „Do této chvíle jsme hlasovali zvednutím ruky. Do zápisu z veřejných schůzí se zaznamenával jen poměr hlasů pro, proti a zdržel se, nikoliv však konkrétní názor konkrétního zastupitele. Tato zastupitelská anonymita nyní končí,“ pochválil nový systém další zelený zastupitel Zdeněk Vávra. „Významnou novinkou, kterou v únoru 2012 prosadili zelení zastupitelé v těsné spolupráci s KDU-ČSL, je zpřístupňování materiálů pro jednání zastupitelstva. Tento krok směřující k zprůhlednění práce zastupitelů jsme požadovali již krátce po volbách v lednu 2011. Jsem rád, že všechny politické kluby z Prahy 10 s touto změnou souhlasily,“ říká předseda Strany zelených v Praze 10 Adam Novák. „Občané Prahy 10 mají právo vystupovat ke každému bodu na zastupitelstvu. Dosud to však mělo významnou vadu. Zatímco zastupitelé měli všechny podklady, návrh usnesení i důvodovou zprávu, občanům byl k těmto dokumentům přístup odepřen. Získat je znamenalo vydávat se na hranu zákona. Opakovaně jsme všechny zastupitele vyzývali, aby potřebné informace měli k dispozici všichni. Ke společnému postupu křesťanských demokratů a zelených se připojili i další zástupci opozice a návrh byl zastupitelstvem jednomyslně schválen. Těšíme na jeho uvedení do praxe,“ uzavírá předseda KDU-ČSL v Praze 10 Pavel Mareš.